Stonkový zeler – účinky pre zdravie a chutné recepty

Výrazná aróma, jemná príchuť a variabilita prípravy sú hlavnými dôvodmi, prečo začalo množstvo ľudí zaraďovať stonkový zeler do svojho jedálnička. U nás je veľmi rozšírený a pestuje sa aj vo všetkých okolitých krajinách. Aké sú jeho účinky pre naše zdravie a čo všetko si viete zo stonkového zeleru pripraviť? Všetky užitočné informácie nájdete v tomto článku.

Stopkový zeler – účinky pre zdravie a chutné recepty (Foto: unsplash.com)

Zloženie a účinky pre zdravie

Zeler pôvodne rástol divoko, neskôr sa ho podarilo ľuďom skultivovať. Je pevný, odolný a znesie aj drsnejšiu klímu. Na 100 gramov obsahuje zeler 50 kalórií, 4,7 gramu vlákniny a 1,3 gramov bielkovín. Z hľadiska výživných látok obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, E, K a z minerálnych látok je to draslík, vápnik, fosfor, horčík, železo a zinok.

Prečo by ste mali stonkový zeler do svojho jedálnička zaradiť? Jeho účinky sú komplexné a aj keď vás nič netrápi, je dobré ho používať v kuchyni. Éterické oleje v zeleri majú antibakteriálne a antimykotické účinky, čo sa prejavuje vo všetkých častiach trávenia. Ničí škodlivé baktérie, lieči tráviace ťažkosti ako nadúvanie a hnačku. Oleje majú schopnosť dezinfekcie sliznice, majú antibakteriálne účinky na obličky, posilňujú nervovú sústavu a zeler má vplyv aj na zdravie kostí.

Chutné, jednoduché a rýchle recepty

Počas studených dní vás vie príjemne zohriať a zasýtiť chutná zelerová polievka. Ideálna je na obed aj večeru. Na jej prípravu budete potrebovať 2 lyžice olivového oleja, 300 g stonkového zeleru, strúčik cesnaku, 200 gramov očistených a nakrájaných zemiakov, štipku soli, korenie, 500 ml rastlinného vývaru a 100 ml mlieka alebo smotany.

Vo veľkej panvici zohrejte olej, pridajte zeler, zemiaky a cesnak. Všetko dobre premiešajte a pridajte vodu, korenie a soľ. Za stáleho miešania varte aspoň 15 minút. Ak sa zelenina lepí, pridajte viac vody. Po zmäknutí zeleniny pridajte vývar, uveďte do varu a nechajte polievke ešte 20 minút varu. Na záver rozmixujte tyčovým mixérom a podávajte so semiačkami slnečnice alebo tekvice. 

Naopak, v lete sa chceme skôr ochladiť a nemáme chuť na ťažké jedlá. Veľmi rýchlo si pripravíte chutný zelerový šalát. Na prípravu budete potrebovať 200 g bulguru, 1 zväzok stonkového zeleru, jablko, citrónovú šťavu, olivový olej, vlašské orechy, chilli papričku, semiačka granátového jablka a korenie podľa chuti. 

Bulgur uvarte vo vriacej vode a nechajte 30 minút pôsobiť. Z tyčiniek zeleru odstráňte listy a odložte si ich. Tyčinky nakrájate na plátky, lístky nahrubo nasekajte. Nakrájate aj jablko a všetko pokrájate citrónovou šťavou. Do šalátu ešte pridajte olivový olej, bulgur, orechy, chilli, granátové jablko a korenie. Posypte listami a podávajte. 

www.KuponyZdarma.sk

Nakupujte lacnejšie!